Borówki TOP PRODUKTEM programu „Doceń polskie”
Przedstawiciele ELLIOT Podkarpackiej Grupy Producentów Borówki Sp. z o.o. mają powody do dumy. Propozycja firmy z Bratkowic została nagrodzona certyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Decyzja o uhonorowaniu owoców borówki amerykańskiej zapadła podczas lipcowej atestacji żywności. Specjaliści z branży spożywczej ocenili ponad 150 produktów; godła jakości otrzymały tylko te cechujące się odpowiednim smakiem i wyglądem oraz ceną adekwatną do jakości.
Produkt ELLIOT Podkarpackiej Grupy Producentów Borówki
TOP PRODUKTAMI programu „Doceń polskie”
Znak jakości „Doceń polskie” nie jest przyznawany automatycznie. Godłami honorowane są tylko produkty posiadające tzw. polski akcent, które zdobędą wysokie noty (minimum 7,5 pkt.) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Tytułem TOP PRODUKT premiowana jest żywność, która otrzyma maksymalne noty.
Każdy artykuł spożywczy jest sprawdzany indywidualnie przez wszystkich członków jury programu, czyli Lożę Ekspertów. Za każdą z wspomnianych cech można uzyskać od 1 do 10 punktów. Obradom ekspertów przewodniczy Mirek Drewniak, gastronom, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.
26 lipca 2017 roku w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się certyfikacja żywności.
Jednym z laureatów programu „Doceń polskie” jest ELLIOT Podkarpacka Grupa Producentów Borówki. Firma z Bratkowic zdobyła certyfikat jakości i tytuł TOP PRODUKT za owoce borówki amerykańskiej.
- O randze certyfikatu „Doceń polskie” świadczy nie tylko fakt, iż jest on przyznawany wyłącznie sprawdzonym przez ekspertów produktom. Patronat honorowy nad wszystkimi audytami żywności programu „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Samo godło nadawane jest za konkretny produkt, a nie całokształt działalności, jest ono przyznawane na czas określony. Dla producentów zdobycie certyfikatu jest zatem powodem do dumy. Z kolei dla konsumentów poszukujących dobrej, polskiej żywności jest to klarowna wskazówka - mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.