Borówka z Podkarpacia na targach Fruit Logistica w Berlinie
Targi świeżej żywności Fruit Logistica w Berlinie, odbywające się w tym roku dniach 8-10 lutego, są najważniejszą tego typu imprezą na świecie. W poprzednim roku w halach Berlin Messe stoiska zaprezentowało prawie 2900 firm z całego świata. Imprezę odwiedziło 70 tys. widzów.
W tym roku wśród wystawców są plantatorzy borówki amerykańskiej, zrzeszeni w Polish Berry Cooperative. Porozumienie plantatorów Polish Berry Cooperative istnieje od roku, a swój międzynarodowy debiut miało na zeszłorocznych targach Fruit Logistica w Berlinie. Od roku promowana jest też wspólna marka BerryGood.
PBC jest jednym z największym europejskim producentem borówki, a produkt staje się polskim hitem eksportowym. W skład porozumienia wchodzą trzy grupy plantatorów: Podkarpacka Grupa Producentów Borówki Elliot, Berry Group z Wielkopolski oraz Polskie Jagody z Lubelszczyzny. Razem odpowiadają za 20 proc. polskiego rynku borówki, sprzedając na eksport 85 proc. swoich zbiorów. Produkcja w Polsce to 15-16 tys. ton owoców. Polski eksport trafia do ponad 20 krajów na całym świecie. Od niedawna polska borówka dociera także do konsumentów w Malezji, Singapurze, Hongkongu i w Japonii.
- Po latach budowania relacji rynek azjatycki stoi przed nami otworem – mówi Dorota Zęgota z podkarpackiej firmy Elliot.
Standardy produkcji wielu polskich producentów są wyższe niż zagranicznych konkurentów.
- Nasze plantacje położone są na glebach kwaśnych, najlepszych do uprawy borówki. Staranny dobór odmian wydłuża czas zbiorów w Polsce. Rozpoczynamy je 1 lipca. Ale kluczowe znaczenie ma czas jaki mija od zerwania do wstępnego schłodzenia owoców, już na plantacji. Standard wypracowany na plantacjach należących do Polish Berry Cooperative określa ten czas na 30 minut. To wynik, który robi wrażenie na wszystkich - mówi Dariusz Zęgota z grupy Elliot.
Borówka wysoka uprawiana jest od 100 lat, a jej pierwsze plantacje powstały w Stanach Zjednoczonych. W Polsce zaczęto uprawiać ponad 40 lat temu. Spośród wszystkich owoców deserowych ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom. Wysoki poziom antocyjanów, neutralizujących wolne rodniki, powoduje, że borówka powstrzymuje starzenie się organizmu i traktowana jest jako ważny składnik diety antynowotworowej. Niebieskie jagody pomagają również obniżyć zły cholesterol, mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu, przewodu pokarmowego, układu moczowego oraz wzroku.